MENU

Bangkok
Phimai
Thailand

Reisverslagen
-------
ga 1 pagina terug

ERAWAN MUSEUM in Samut Prakan

Het Erawan Museum is in 2003 geopend. Het bestaat uit een reusachtige olifant op een sokkel, die je vanuit de wijde omgeving al kunt zien. In de sokkel bevindt zich het eigelijke museum en in de buikholte van de olifant staan een aantal antieke en kostbare boeddha's.

Op 3 december 2004 hebben Somsong en ik hier een bezoek gebracht vanuit Bangkok.

We rijden met de Skytrain naar On Nut, het eindstation in Sukhumvit en gaan dan met bus 507 verder, die voor het Erawanmuseum stopt. Om 12.30 uur staan we dan voor deze grote 3-koppige olifant. Het is heel apart: een olifant van 50 meter hoog op een hoog voetstuk en met 3 koppen. Het torent hoog boven de omgeving uit.

Het eigenlijke museum bevindt zich in het voetstuk en met een gids, die slechts alleen Thai spreekt racen we hier doorheen. Gelukkig mogen we later op eigen gelegenheid terugkomen om alles nog eens rustig na te lopen.

De tweede verdieping wordt gedomineerd door een grote trap en 4 enorme pilaren waarop zinkreliëfs zijn/worden aangebracht die de 4 wereldgodsdiensten vertegenwoordigen en de wereldvrede zouden moeten bevorderen. Het boeddhisme is al helemaal klaar en aan het christendom wordt nu hard gewerkt. De islam en het hindoeïsme komen in een later stadium.

De pilaren worden van boven tot onder bekleed met zinkreliëfs die allerlei figuren uitbeelden en die elders op het terrein met de hand worden gemaakt. De rest van het interieur is een groot mozaïek dat gemaakt is van stukjes porselein van kleine kommetjes. Deze zijn speciaal voor dit doel verknipt. In het museum onderin wordt aangegeven hoe dit is gedaan. Verder zijn hele soepkommen en lepels in de mozaïeken verwerkt. De trappen zijn gemaakt van een prachtige rode houtsoort.

We lopen via deze trappen naar boven en gaan dan met een lift in één van de poten van de olifant naar de buik. Na nog een trap opgegaan te zijn komen we op de tweede verdieping van de buik en hier staan een achttal zeer antieke en fraaie boeddha's opgesteld. Deze mogen absoluut niet worden gefotografeerd. De boeddha aan het einde is nieuw (en daar kan men ook weer bidden) en die mag wel op de foto.
Het plafond is schitterend beschilderd met een heleboel bekende sterrenbeelden. Hierna is de rondleiding afgelopen en gaan we op eigen houtje nog eens rustig het hele museum door. Ook lopen we door de prachtige tuin, die om het museum heen ligt en waar op verschillende plekken weer geofferd kan worden. Alles op ons dooie gemakje gedaan en we nemen aan het eind van de middag aan de overkant van de straat weer de bus en de skytrain terug naar Bangkok.

CENTRAAL THAILAND

SAMUT PRAKAN